mandag den 26. september 2011

Design til mit hjem

Under overskriften "Amagerhylder og sofapuder" skulle vi designe en ting, som vi syntes, vi manglede i vores hjem. Jeg havde tænkt på en lampeskærm på vej til seminariet, men mine tanker gik i meget mere traditionelle retninger, end det som jeg endte med at gå igang med. Selve det at have TID til at fordybe sig gør, at jeg meget hurtigt kommer ud i legen med at skabe, og processen, hvor ideerne tegnes og udvikler sig er smadder sjov.

På billedet her ses den strikkeprøve, som jeg lavede, og som dannede grundlag for udarbejdelsen af skærmen.










Skærmens top, som ledningen med fatningen skal igennem, har jeg savet ud i noget meget hårdt emballagetræ ......
som blev slebet. Til sidst borede jeg huller i - til ledningen i centrum, til pynt tilfældigt.
Desuden forsøgte jeg mig med at save i bøffelhorn til en af de perler, jeg gerne vil dekorere min skærm med, når den er færdig.





Nu er jeg så nået hertil. Jeg strikker med dobbelt kobbertråd på pind 8, men er løbet tør for den mørke på trissen, og den kan jeg ikke få mere af før om 3 uger, så skærmen bliver færdig til den tid.

Her efter 3-4 uger viser det sig, at jeg ikke kan få mere af denne type kobbertråd hverken i Helsinge eller Hillerød, og at det sandsynligvis ikke findes mere. Så nu er jeg i gang med at udtænke et helt alternativt materiale til at færdiggøre min skærm med.

Kasse

Som en gedigen sløjdting skulle vi alle lave en kasse. Først er brædtet høvlet på afretterhøvl og tykkelseshøvl, og dernæst savet på rundsav i de rette længder med hjørnerne savet i smig. Vi savede også noten til at sætte bunden ind i på rundsaven.

Her er kassen blevet limet sammen i hjørnerne. Jeg er meget imponeret over de smarte hjørne-skruetvinger (har glemt hvad de hedder), som når man satte et sæt i top og bund af kassen, så holdt de kassen så fint sammen mens limen tørrede.
Det lille navneskilt er til min opbevaringskasse på seminariet. Det blev sat på min kassen med små skruer fra bagsiden/indersiden af kassen.

torsdag den 15. september 2011

Hvad er godt design?

Efter min mening er godt design noget, der opstår af en god ide, og som gennem en kreativ og udviklende proces ender med et produkt, der til fulde tilfredsstiller designerens tanke med dette produkt. 

Jeg synes mine sofaer er godt design!



Jeg kan godt lide det smukke, enkle design og materialerne, de er lavet af. Bøgetræsrammen er nem at holde, den skal bare have lidt sæbevand en gang imellem. Hynderne er faste, og man kan tage betrækket af microfiber af og vaske det, hvis uheldet skulle være ude, at man spilder i sofaen. Sofaerne har en siddehøjde og en sædedybde, der passer til mine korte ben - jeg kan nå gulvet, når jeg sidder i sofaen, og sidde i en ganske sund og bekvem stilling. Omvendt kan jeg også sagtens smække benene op og flyde i sofaen, og på den lange tager jeg mig en powernap hver eftermiddag efter skoletid.
Den gode højde fra gulv til sæde gør det nemt at gøre rent under sofaerne, ligesom de nemt kan flyttes rundt med, når der skal vaskes gulv.


Jeg forestiller mig, at designeren har villet skabe et godt og funktionelt møbel af gode gedigne materialer, som giver brugeren en rigtig god komfort, hvad enten hun vil sidde godt eller flyde, samtidig med at der er tænkt nem rengøring, som også kunne være til fordel for familier med allergiproblemer. Prisen på sofaerne hører til i den dyre ende, men det synes jeg er i orden, jeg vil gerne betale for at mine møbler er produceret på vores egne breddegrader, og der ikke er gået på kompromis med materialerne.

Hvis jeg skal kategorisere dette i nogle overskrifter, vil det være disse:
Æstetik, funktionalitet, ærlighed, holdbarhed, bæredygtig produktion, godt salgbart produkt = god forretning, tanke på forbrugerens behov.


Dansk Designcenter har disse overskrifter for godt design:
- Innovativt
- Funktionelt
- Æstetisk
- Intuitivt
- En god forretning
- Ærligt
- Holdbart
- Ansvarligt
- Formgivet
- Brugerorienteret
Se evt. selv på hjemmesiden, forklaringen på disse punkter.

Jeg synes, mine sofaer opfylder alle Dansk Designcenters punkter for godt design, lige bortset fra det innovative ( der findes da sofaer med de samme gode egenskaber), og jeg synes sådan set, at min mening om, hvad godt design er, passer meget godt med den definition, som de giver.

Stoledesign

Dette er mit bud på noget at placere sin krop på. Det er et sæde, som sidder på en kraftig spiral, med 4 ben med hjul på. Materialerne til denne lille demomodel er hegnstråd, som jeg har drejet til en spiral, samt et sæde af pap omvundet med afdækningtape. Benene er hegnstråd med vatkugler på.

Min ide med stolen/taburetten er, at den ville kunne egne sig til personer med dårlig ryg, fordi man har mulighed for at vippe med sædet og dermed få den rette personlige siddeholdning. Desuden tænkte jeg , at den også kunne være god til kropsligt urolige børn, fordi den har fjedereffekten - den kunne bruges i stedet for at sidde på en bold i undervisningssituationer.

torsdag den 1. september 2011

Første opgave- en fingerring


Aftenens lille opgave var at lave en fingerring.

Min fingerring er lavet med teknikken løbbinding. Jeg har brugt papirgarn som kerne og bundet med hørgarn. Efter nogle omgange er der sat en kobbertråd med ind som kerne, og på den er der tilfældigt sat perler på, mens der bagved kun blev bundet om papirgarnet. Selve ringen er fladt gummibånd.

Ejeren kan selv bestemme, hvordan ringen skal sidde, og på hvilken finger den tager sig bedst ud.