Dennis og jeg lagde ud med denne skitsering af en fælles ide.
Vi var enige om at konstruere en siddebænk på den ene side, og en ballehviler på den anden. På den måde kunne vi opfylde kravet om, at det samlede møblement ikke blev breddere end en palle.
Her tænkte vi, at vi kunne bruge mellemrummene mellem brædderne til at lægge sædet på og fæste det på en solid front.
Her prøvede vi at forestille os nogle mål - en ting var i hvert fald klar, vi gad ikke skulle sidde og dingle med benene, fordi vores korte ben ikke kunne nå jorden.
Heldigvis var vi begge praktisk anlagte, så vi måtte ud og have fat i pallerne med det samme, for bedre at kunne forestille os bænkarrangementets udseende. Derfor fik vi scoret nogle rigtig gode paller, heriblandt 2 med næsten tæt bræddedække.....
Det var et rimelig hårdt og støjende arbejde at skille paller ad.
Her kan man så se ideen i bænken. Vi blev ved med at ideudvikle undervejs og syntes, at det ville være flot med et lukket udseende, som sædefronten havde, så det arbejdede vi videre med. Vi nåede hertil den første aften og var ret stolte af vores arbejde.
Her lidt tilsavning.
Se hængslerne af patentbånd, dem har vi sat bænken fast på bundpallen med. Bundpallen var vi nødt til at fylde ud med brædder, så vi havde noget at skrue ned i over det hele.
Set sådan lidt fra oven.....
Læg mærke til, at vi droppede den skrå rygpalle. Den kunne spares og bruges til noget andet, for den havde ingen funktion, da vi lige så godt kunne fæstne sædet på klodserne og brædtet på den opretstående palle, det passede jo med fronthøjden.
Så nu tegner der sig et billede. Bænken har fået tæt sæde og ryg, og ryggen sidder i den rette vinkel for os.
Ballehvileren sidder i spænd mellem et par brædder i den lodrette palle men er også blevet skruet godt fast, så den kan holde til, at man sidder på den.
For at skabe det lukkede udseende på hele møblementet valgte vi også at lukke enderne til. Det viste sig at være et godt valg, for det stabiliserede bænken yderligere.
Det krævede lidt tilsavning/tilpasning bagefter, pallerne er ikke ligefrem i vinkel.
Her er så det endelige møbel, som bare mangler den sidste afpudsning, så brugerne ikke får splinter bagi.
Vi er superstolte over resultatet......
....og vi har sør´me en hel palle og et brædt til overs.
Her arbejdedes med båndpudseren, så der kom støv på kameralinsen....
Vi vælger, at den ikke skal finpudses, den skal stadig fremstå forholdsvis rå.
Her sidder vi så på det færdige resultat.
(Bænken var blevet indviet ugen før med en kold øl efter en meget svedig arbejdsindsats!)
Evaluering af processen:
Samlet set synes jeg, vi har arbejdet rigtig godt sammen og fået et meget vellykket møbel ud af det.
Vi har begge været praktisk anlagte og været enige om ideudviklingen undervejs. Vi har knoklet hårdt.
Det har været vildt sjovt at arbejde med dette projekt. Selve genbrugsideen blev vi så tændte af, så vi syntes, vi skulle genbruge alle de søm vi kunne fra pallerne. Det gjorde vi i vid udstrækning, indtil vi skulle sætte ballerhvileren på - der kom de lange skruer frem, for at det hele kunne holde sammen.
Det kunne sagtens være vi kaster os ud i et lignende projekt med nogle skoleelever på et tidspunkt.
Undervisningsforløb i Materiel Design
Dette forløb er tænkt som et forløb i faget Materiel Design eller lign. Vi har dog taget udgangspunkt i fællesmålene for sløjd og håndarbejde. Forløbetsvarighed er ca. 10 lektioner og det overordnede tema er Genbrug og forløbet hedder ”En lys fremtid”.
Følgende CKF’er dækkes af forløbet:
Design og produkt
- forstå kreative designprocesser, hvori der indgår inspiration og ideer, planlægning, udførelse og evaluering
- udtrykke sig gennem skabende håndværksmæssigt
- arbejde
- fremstille produkter med udgangspunkt i egne ideer
- formgive med personligt præg
Håndværksmæssige arbejdsområde
- formgive og fremstille produkter
- medtænke miljø, ressourceudnyttelse og bæredygtighed i arbejdsprocessen
Det samfundsmæssige og kulturelle indhold
- vælge materialer ud fra overvejelser om ressourceudnyttelse og bæredygtighed
Fase 1: De første lektioner starter i klassen, hvor eleverne bliver præsenteret for forløbet, hvor man i klassen bla. snakker om, hvorfor det er vigtigt at genbruge, og hvordan man selv kan være med til at gøre en forskel. I denne del af forløbet kunne man se videoer om genbrug fra http://www.affald.dk . Efterfølgende skal eleverne lave fyrfadslysestager af sodavandsdåser. Læreren har forinden indsamlet en masse dåser til formålet.
Fase 2: Eleverne er i starten af forløbet blevet bedt om at samle dåser, konserves og lign. ”affald” fra hjemmet, som man kunne genbruge under temaet ”En lys fremtid”. Eleverne skal nu, enten i grupper eller alene, udvikle et produkt, som de vil lave af genbrugsmaterialerne, eleverne bliver bla. bedt om at lave arbejdstegninger med mål. I de efterfølgende lektioner laver de så deres produkt.
Fase 3: Eleverne beskriver på 1-2 sider deres arbejde med at udvikle produktet, og produkterne samt arbejdstegningerne præsenteres for resten af klassen, hvor man bla. fortæller om sine oplevelser i løbet af designprocessen.
Hvis man vil fortsætte forløbet yderligere, så kunne man lave emballager af genbrugspapir, som eleverne selv har lavet. Her kunne man f.eks. tage ud og samle efterladte aviser i s-togene.